Бакшишът, събран от клиентите, се отбелязва във фискалния бон, независимо от начина на събирането му, тъй като може да се плати не само в брой, но и по друг начин, например с банкова карта.
В закона обаче има и пропуски, тъй бакшишите, които се дават на ръка, няма как да бъдат обложени, а надничарите не могат да се възползват от допълнителните средства, отбелязва Диджи 24.
В крайна сметка бакшишът ще бъде отбелязан на фискалния бон като доставени стоки/извършени услуги и въведен в базата данни на касовия апарат.
Въпреки че законът се очакваше от 7 години, собствениците на ресторанти казват, че има нужда от още подобрения в нормативния акт.
Йонела Йон, която работи като сервитьорка, заяви пред Диджи 24, че нововъведението е благоприятно за работещите в сферата. По думите й тя печели с около 1000 леи (394 лв.) месечно повече.
Мариан Моркоаса от Националната данъчна администрация посочи, че са били проверени стотици икономически оператори, а десетки са били глобени за нарушение на законовите разпоредби.
Неспазването на закона се санкционира с глоба от 4000 леи (1580 лева) и конфискация на сумите.
Облагането с данък на бакшиша би следвало да доведе до повече пари в държавния бюджет, посочва Диджи 24. Очакванията са за 20 милиона евро тази година, ако всички оператори от сектора прилагат закона.
Работодатели посочват, че надницата на сервитьорите е нараснала значително, в някои случаи с 15 процента, съобщава БТА.
"Влязохме и ние в нормалността", допълва друг сервитьор - Андрей, който посочва, че заплатата му почти се е удвоила.
Четири месеца след въвеждането на данък върху бакшиша в Румъния равносметката показва, че от новата мярка са доволни както работодателите, така и работниците, а румънската държава очаква мярката да донесе допълнителни 20 милиона евро в бюджета тази година.
Заместник-председателят на организацията на хотелиерите и ресторантьорите Йон Бириш каза, че очакванията на сектора са за увеличение на приходите от 30 процента. Бириш сподели, че е наблюдавал ситуацията в два ресторанта от неговата група, като в единия приходите от бакшиш представляват 60 процента от нетните заплати, а в другия - надхвърлят размера на нетните заплати.
Икономическите оператори имат задължението да връчат на клиента сметка преди издаването на фискалния бон, в която има раздели, сред които и такъв за избор от страна на клиента на предлагания размер на бакшиша, между 0% и 15% от стойността на потреблението. В друга колона от сметката клиентът може да въведе сумата, предлагана като бакшиш, в абсолютна стойност, ако избере този начин за определяне на стойността на бакшиша.
От началото на тази година Румъния въведе данък върху бакшиша в размер на 10 процента. Новото правило задължава ресторанти и барове да включват допълнителен раздел в сметката, която се дава на клиента. Нивото на бакшиша може да бъде между 0% и 15% от общата стойност на предоставените стоки/услуги. Клиентът може да избере размер на бакшиша в посочения диапазо от стойността на консумацията.
Според изискванията ресторантите и баровете трябва да установят вътрешно процедурата и начина за разпределяне на служителите на сумите от събираните бакшиши. Законът определя бакшишите като "доходи от други източници", различни от заплатите и разходите на работодателя, и следователно освободени от социални и здравни вноски и ДДС.
)