)
Наближава Великден. Преди това обаче, ви предстои не само да боядисате шарени яйца, но и да ги сварите без да се напукат половината от тях. Време е да научите основните тънкости на варенето на яйца без пропукване в черупката.
Важно е също при поставянето в съда, в който ще варите, просто да ги положите на дъното, без да ги пускате рязко и от високо, нищо, че отдолу има вода, която ще омекоти удара.
Добавянето на сол пък няма да позволи на част от белтъка да изтече, ако случайно някое от яйцата се спука.
Друг метод, от който можете да се възползвате, е не да варите, а да "изпечете" яйцата във фурната.
За да е изпълнена мисия варене на яйца успешно, много домакини използват различни трикове, за да задържат яйцата здрави и повечето от тях да обагрят в разнообразни цветове и с различни техники.
И както сте чували от мами и баби – най-доброто превантивно средство против напукване на яйца е оцетът. Сложете и няколко супени лъжици в тенджерата преди да е завряла водата.
Някои изпитали метода на безопасната игла горещо го препоръчват – от едната страна на яйцето (където обикновено се намира въздухът) се пробива с острото на безопасна игла.
Поставете яйцата в тенджера и залейте най-добре със студена вода.
При самото варене е важно да не завъртате копчето на котлона на най-високата температура, защото в този случай яйцата ще „подскачат” и ще се напукат. По-разумно е да оставите на средна температура.
При самото варене яйцата се местят и подскачат, и могат неволно да счупят някой съсед, така че оставете малко пространство между тях. Също е добре съдът да не е прекалено голям.
Температурата не трябва да е висока. Можете да ги сложите във формичка за мъфини, а вкусът се запазва същият като при варенето, пише ladyzone.bg.
Тя трябва да покрива около един сантиметър над повърхността на яйцата. Директното им поставяне от хладилника в тенджерата с топла вода, в повечето случаи причинява напуквания.
Чували ли сте от вашите майки, че яйцата трябва да се варят, когато са престояли известно време в хладилника. Купете яйцата два-три дни преди варенето (но не и повече, за да не се развалят). Пресните яйца има по-голяма вероятност да се счупят, когато ги варите.
Извадете яйцата от хладилника поне 1-2 часа, за да престоят и да изравнят температурата си с тази на стаята. След това можете да ги сложите и в малко по-топла вода на котлона, без риск да се напукат или счупят.
Не претъпквайте с яйца съда, в който ще ги варите.
Перфектното време за сваряване на едно яйце е между 4 и 6 минути. От съществено значение е и котлонът, на който готвите, но след 5-та минута можете да очаквате твърдо сварени яйца. Най-добре използвайте специални таймери.
Последвайте канала на