Затова и науката може да помогне на градинарите да се съобразят кога да засадят определена култура.
Науката възниква в средата на 19 век и се занимава с изучаването на сезонните явления, които се наблюдават в околната среда.
С повишаването на температурата някои растителни видове започват да цъфтят по-рано, отколкото преди време, примерно преди 50 или 40 години. Това обаче може да доведе до неопрашване, до липса на плодове, защото се нарушава създадената с векове синхронизация между дивите видове. По този начин някои растения биват застрашени от изчезване, обясни пред БНР експертът Роман Рачков.
Феномените, които се изучават от фенологията, са от изключително значение за селското стопанство, изтъкна още ученият. И допълни, че температурата оказва влияние и върху насекомите - повечето неприятели по земеделските култури също започват развитието си по-рано.
„Ако се върнем назад в миналото, ще видим, че и нашите прадеди, които са се занимавали със земеделие, в практиката си са се ръководили по това, което са наблюдавали да се случва наоколо около тях – обясни Рачков. – Наблюдавали са кога пристигат птиците от юг, кога започва цъфтежът на определени растения и т.н. Ето с това се занимава и фенологията.“
„Нашите земеделски производители трябва да бъдат подготвени за това, което настъпва. В тропиците затоплянето в климата няма да се отрази толкова много върху стопанската дейност на хората, но в умерения пояс, където имаме четири сезона, промените ще бъдат видими“, подчерта още Роман Рачков.
)