Ядем все повече дефростирано пилешко месо. Тревожни са и данните как постепенно родните птицевъди губят позициите си на пазара.
С около 35% се е покачила цената на пилешкото месо за една година. Вносът ще се запази в рамките на 96-98 хил. тона, докато родното производство е около 93-95 хил. тона.
Това стана ясно от думите на председателя на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов в студиото на "България сутрин". Според него не бива да загърбваме възможността да задоволяваме нуждите си изцяло със собствено производство.
Една от водещите причини индустрията да търси замразено месо е по-привлекателната цена. Прясно охладеното месо следва пазарните тенденции в ЕС. В момента 1 кг прясно охладено пилешко струва около 6 лв. на едро, посочи гостът на Bulgaria ON AIR.
Той увери, че всички производители работят при еднакви стандарти, които са високи, но не така стои въпросът, когато говорим за замразеното месо - там критериите са занижени.
"Българското пилешко месо е основно прясно охладено. На пазара има и замразени най-различни продукти от птиче месо с различен произход. Като потребители е важно да знаем какъв произход имат и как са произведени. В България месо от трети страни почти не се използва след събитията в Украйна. Едно месо може да се замрази шоково и тогава запазва своите хранителни качества. Честа практика е такова месо да се размразява и замразява повторно, но към момента не се изписва на опаковките на продуктите", обясни Гълъбов.
Прибягва се до замразяване на месо, което впоследствие се появява на пазарите и нелоялно конкурира всички останали, изтъкна Гълъбов. Той апелира начинът на обработка да се отразява върху опаковката. По думите му има пропуск в законодателството, който лесно може да се коригира.
"Войната в Украйна оказа голямо влияние на пазара на зърно. Преди да се сключи споразумението за зърното, цената се покачи рязко, тъй като Русия и Украйна са най-големите производители в Европа. След споразумението цената плавно започна да спада. Но цената на газа продължава да е все така висока, а изкуствените торове се произвеждат от природен газ", подчерта председателя на Съюза на птицевъдите.
За финал гостът алармира, че има всички условия да се притесняваме от птичи грип у нас. Но на този етап няма опасност рафтовете с яйца да останат празни. Не се очаква и недостиг на пилешко месо. Може да се очаква задържане и дори спадане на цените през следващата година.
)