„Ще бъде, както каза един мой колега преди години, че млякото ще стане със зелени рецепти”, казва Методи.
„Мандрите ще ни търсят, но няма да ни намерят, защото такива като мен най-много да оцелеят още една-две години. Ще останат само най-големите ферми, но и те изпитват страхотни затруднения в момента”, казва Методи Лаков.
В региона около селото му останал само той, който все още отглежда овце. Другите му колеги масово разпродали животните си още през зимата.
Всеки ден Методи от монтанското село Владимирово става в 04:30 сутринта, за да отиде при животните. Отглежда около 200 овце и кози.
И разказва, че цената на овчото мляко, което продава се е покачила с около 30%, което не може да запълни празнината в увеличените му с пъти разходи.
Овчето мляко е много търсено в региона, разказва Методи. Но заради сушата тази година количество мляко е намаляло с около 30-40 %.
Прогнозата му за липсата на овче мляко става все по-близо. Денонощната работа, неуморните усилия и насреща все по-трудното оцеляване са на път да откажат и Методи да продължи напред като овцевъд.
Юлиян Любенов обяснява, че една овца средно на ден дава 300-400 грама мляко. А за килограм сирене са необходими 3-4 литра. Юлиян дои овцете ръчно, което му отнема 2 часа и половина – три.
Почти сме на финала, изнемогваме отвсякъде. Всичко е на 100% увеличено, като започнем от сметките за ток, сметките за лекарства и консумативи. Фуражът е на 100 %, грубият фураж също е на 100 % увеличен, обяснява Методи Лаков за Нова телевизия.
Сериозен недостиг на овче мляко в Северозападна България. Животновъди продават животните, защото не могат да поемат разходите и да изхранват овцете. Мандрите също изпитват затруднения да събират необходимото количество овче мляко. А хората, отглеждащи овце, не виждат изход от ситуацията.
В нашата област варираше 1,30- 1,35. Сега в момента е 1,80- 1,90. Сами може да направите сметка, че не е повече от 30-34% увеличението. Всеки мой колега започва да компенсира, един намалява животни, друг освобождава работници, а тези работници са семейства, които остават без работа, казва Методи Лаков.
Млякото заминава директно извън България. Най-големите преработватели на овче мляко не са българи и тази продукция заминава изцяло извън България. Не знам, каква продукция има в нашите магазини, но не е от българското мляко. Търсенето е голямо, мляко няма. Много голямо търсене. Аз има по 4-5 обаждания на ден от хора, които искат да си вземат за лична консумация, които правят кисело мляко, казва Методи.
)