Празник на тетевенската саламура събира любители на вкусната кухня, занаятите и фолклора. Това е петото му издание.
Празникът ще се състои на 26 юни. Началото ще бъде дадено в 10.30 часа на площад "Сава Младенов" в Тетевен, съобщават от общинската администрация.
Акцент на празника, освен дегустацията на прясно приготвена рибена саламура, ще бъде шествие на т.нар. дежурна група по снабдяването - Козуренски карнавал, както и традиционното зарибяване в река Бели Вит.
Подходяща е както за предястие, така и за ракиено мезе и против махмурлук. Може да се яде топла, но истинските й ценители обикновено я ядат студена. По правило истинската саламура трябва да отговаря на три качества - много солена, много кисела и много люта, разказват от Община Тетевен.
Празникът по традиция привлича гости от цялата страна, дошли да опитат най-вкусната рибена чорба и да видят забележителностите и природните красоти на Тетевен. Тази година програмата му предвижда представяне на тетевенеска рибена чорба /саламура/ и на характерни рибни и домашни ястия от региона. Ще участват представители на кметствата, читалищата, хотелиери, местни организации от общината.
Пъстротата на празника ще се допълни от изложение на занаятчии, а Етрополската духова музика и местен фолклорен оркестър ще имат грижата да държат емоцията на участници и гости на балканджийско ниво, допълват от администрацията. Тетевенската саламура е характерна за региона на град Тетевен и околните села по поречието на планинските реки. Това е вид рибена чорба, част от българската национална кухня. Тя може да се приготви от всякакъв вид речна риба, най-добре дребна.
)