Годишният размер на добавката за подпомагане храненето за едно дете, по които се планират средствата, е 94 лв.за закуска за 1 ученик.
Директорът и медицинското лице в училище трябва да следят дали се изпълнява седмичното меню и дали храната е прясно приготвена.
Избраната фирма е задължена закуските да отговарят на изискванията в Закона за храните и Наредбата за хигиена на храните, издадена от Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието и храните.
Контролът и оценка на съответствието на качествените характеристики на храните се извършва от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) .
На този етап средствата се предоставят на училищата.
Чуват се и призиви средствата да бъдат предоставяни на семействата и те сами да закупуват храната на децата си и сами да избират каква да е тя. Като тук целта е отново да се стимулира по-здравословното хранене.
В отговор на запитване от МОН отговориха за Novini.bg, че 33,7 млн.лв. са планирани средства за добавка за подпомагане храненето на децата от подготвителните групи и учениците от I-IV клас за 2020 г.
По решение на директора фирмата може да предлага за съгласуване предварително оферта за седмично меню.
Средствата могат да се предоставят за закуска, мляко, зеленчуци или плодове или подпомагане на обедното хранене на учениците от 1 до 4 клас в държавните и в общинските училища, обхванати в целодневната организация на учебния ден.
"Педагогическият съвет на всяко училище обсъжда с обществения съвет, в който има представители на родителите и общината, решава за вида на закуската – основна или подкрепителна, която ще се дава", обясниха още от МОН.
От началото на учебната година заваляха сигналите за некачествена храна в училищата. Родители още продължават да се чудят защо на децата се дават закуски, които не са най-добрите за здравето им като например кифла с мармалад. Масова е пректиката да се отказва това, което се предлага в школата, а дежата да си носят приготвена в кутии домашна храна. Въпреки че става въпрос за безплатни закуски и обяд, някои родители не са склонни на компромис.
Директорите на училища подават информация на първостепенния разпоредител коя от дейностите са избрали и посочват броя на учениците в своето училище, които ще получават закуска или обяд. След това сключват договор с фирма за осигуряване на една от избраните дейности. Когато е става дума за закуска, мляко, зеленчуци или плодове се сключва договор между директора на училището и фирмата, като в договора се посочва колко дни в седмицата учениците получават закуска или плод.
Оплакванията предизвикаха директори на училища отново да преразгледат договорите с доставчиците и да проверяват качеството на храна. А от Министерството на образованието и науката (МОН) напомнят, че всички продукти трябва да са в съответствие със Закона за храните и Наредбата за хигиена на храните, издадена от Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието и храните.
Подписано е Споразумение между Министерството на образованието и науката, Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на здравеопазването за изпълнение на междуинституционален механизъм за контрол на храненето на децата и учениците в системата на предучилищното и училищното образование, където са регламентирани задълженията на всяко едно от трите министерства. РУО, РЗИ и областните дирекции по безопасност на храните контролират по места как се осъществява храненето, реагират при сигнали и взимат мерки.
Оттам подчертават, че основната закуска осигурява 20% от енергийното съдържание на храната за деня на съответната възрастова група и се предоставя сутрин до 9,00 часа. Подкрепителната закуска (подкрепителното хранене) пък набавя 10-15% от енергийното съдържание на храната за деня за съответната възрастова група и се предоставя в голямото междучасие сутрин или след обяд.
)