„Част от некоректните практики са с промяна на словореда като например „розово масло от България” или „продукт с българско розово масло” или всякакви други наименования, които не са тези по стандарта”, посочва той.
Китайско вместо българско розово масло на пазара. Търговци предлагат мускалчета-ментета със синтетични добавки вместо традиционния български продукт, символ на страната ни, предава Нова Телевизия.
За да се нарича българско розово масло един продукт той трябва да отговаря на всички изисквания, разписани в държавния стандарт, разказва един от най-опитните розопроизводители Марин Тодоров, който отглежда масиви в казанлъшкия край.
Лабораторни тестове обаче откриват фалшификати, които се добиват чрез синтетични добавки или вносни масла с подобен състав, но със значително по-ниски цена и качество.
Според държавния стандарт, в момента българското гюлово масло се добива от роза дамасцена чрез дестилация.
„Българското розово масло е световен еталон за качество - съчетанието на роза дамасцена с климата и почвата в Розовата долина го правят едно от най-добрите розови масла”, казва той.
В търговската мрежа можем да открием и китайски или турски масла, които се предлагат като български.
„Последните години се забелязват много масла, които се дават за проби с неясен произход, внос от други страни, и се обявяват за продукт със съдържание на българско розово масло, което е некоректно”, коментира Венелин Георгиев от Националния институт за изследване на вино, спиртни напитки и етерични масла.
)