„В състояние на стрес хората са склонни да консумират по-малко. Обездвижването е една от причините да ядем повече“, коментира той пред Bulgaria on air.
Не се наблюдават оплаквания на хора, които са преяждат покрай застоя вкъщи по време на извънредното положение. Това стана ясно от думите на доц. Стоян Ханджиев, гастроентеролог.
Важно е и да се избягват лютивите подправки. Физическите упражнения по време на стресови ситуации като тази, в която се намираме заради коронавируса, също са важни.
„Нормално човек консумира не повече от 800 мл обем хранене“, отбеляза Ханджиев.
Той подчерта, че най-важното е да се спазва съветът за количествено хранене.
Той обърна внимание, че метаболитният синдром, затлъстяването, води не само до сърдечно-съдови проблеми, но и до онкологични. Специалистът посъветва българите, които имат оплаквания за здравословни проблеми – да не се колебат и да не се поддават на страха от коронавируса, но да потърсят консултация с лекар.
)