„Страх ни е, ама сме прекалено гладни, за да се страхуваме“, споделя клиент.
Епидемията в Китай удари ресторантьорския бизнес в редица страни. Клиентите избягват заведенията, предлагащи китайска кухня, от страх да не се заразят с коронавируса (SARS-Co V-2).
В Австралия, където има потвърдени 15 случая на заразени с опасния вирус, активисти започнаха кампания, подкрепяща местните китайски ресторанти. Тя е под надслов „Ще ям с теб“. У нас няма потвърдени случаи на заразени с коронавируса.
В австралийската столица Мелбърн например се стигна до затваряне на ресторанти заради резкия спад на посетителите – с 80%, съобщава Си Ен Ен.
За сметка на това въпросите към персонала се увеличават.
Каква е ситуацията в България?
Според нея обаче място за притеснение няма, тъй като всички продукти се купуват в България, а готвачите – сред които има и китайци, не са ходили в Китай от близо 5 години.
„Клиентите ни питат дали има служители от заразената област в Китай, откъде се внасят продуктите, дали има внос от Китай. Във всички китайски ресторанти работата е спаднала. Сега работим по две сервитьорки, преди работехме по три“, разказва Матова.
Въпреки това в последно време работата в кухнята е намаляла драстично. Абсолютен отлив на хора обаче не се наблюдава. Част от хората продължават да си поръчват храна от китайски ресторанти, други пък, въпреки че имат известни опасения, не се отказват от любимите си ястия.
Собствениците на няколко столични заведения отчитат отлив на клиенти. От края на януари все по-малко хора прекрачват прага на китайските ресторанти. В един от тях за последния месец клиентите са намалели със 70 на 100, казва Милка Матова, служител на заведението, пред БТВ.
Според психолога Десислава Георгиева страхът е естествен защитен механизъм. Той обаче може да бъде овладян чрез информираност: „Все пак това е нещо, което все още не е много добре изследвано, не знаем точно механизмите. Всяко нещо, което е неизвестно, буди страховете ни“.
)