Финландски учени произведоха протеин "от въздуха" и смятат, че храната може да съперничи на соята, съобщи Би Би Си.
Ако електричеството идва от слънчев или вятърен генератор, храната може да се отглежда при нулеви емисии парникови газове, смятат изследователите, предава БТА.
Интересът на инвеститорите към нови храни нараства, казва проф. Леон Тери от университета на Кранфийлд.
Протеините, получавани при ферментация, ще бъдат около 10 пъти по-евтини от животинските протеини до 2035 г., прогнозира мозъчният тръст "Ретинк Екс".
Протеинът се създава от почвена бактерия, захранвана с водород, получен от електролиза на вода.
В основата на проекта за създаване на протеин "от въздуха" е Паси Виника, преподавател в университета на Лапенранта. Той е изпълнителен директор на компания, създала пилотно предприятие за производство на протеин въз основа на технология, разработвана за космическата индустрия през 60-те години на миналия век.
Пилотното предприятие "Слънчеви храни" в покрайнините на Хелзинки вече е привлякло 5,5 милиона евро инвестиции и според учените, в зависимост от цената на електроенергията, разходите по производството на хранителен протеин "от въздуха" ще се доближат до тези за производството на соя до 2025 г.
Произвежданото в предприятието брашно "Солеин" няма вкус и може да бъде неутрална добавка към всички видове храни. Според създателите му то може да се използва и за среда за отглеждане на култивирано месо и риба, както и за изхранване на добитък вместо соя, отглеждана върху терени в амазонските гори.
)