- Консумираме повече зеленчуци, месо и кисело мляко
- Пием повече алкохол
- Пушим повече цигари
- Ядем по-малко хляб и тестени изделия
България е четвърта в Европейския съюз по разходи на домакинство за храна и безалкохолни напитки. Това е равносметката на Евростат за 2018 г.
Д-р Росица Попова съветва потребителите да не забравят белтъка в храната. Плодовете и зеленчуците да са поне 4 пъти на ден.
Днес похарчените пари са с 40% повече от тези преди 10 години, показва статистиката.
Домакинството у нас отделя над 19% от парите си за храна и безалкохолни напитки. Изпреварват ни само Естония, Литва и Румъния. Най-малко харчат във Великобритания и Ирландия.
Експерти казват, че по-малкото време за приготвяне на храната носи риск.
Именно те обаче крият по-голям риск за безопасността – може да имат бактерии, не могат да се обработят термично.
Какво сочи националната статистика?
Липсата на време е сред основните причини за липсата на домашно приготвена храна.
Похарчените пари на лице от семейството са средно 1700 лева на година.
През 2018 г. домакинствата в Евросъюза са похарчили 1 милиард и 47 милиона евро за храна и безалкохолни напитки – или 6,6% от БВП на ЕС.
Според нея не се подобрява хранителният профил на домакинството, защото сме забързани в съвременното ежедневие и консумираме храни, които са по-лесни за приготвяне.
Сумата е третата най-голяма след разходите за жилището, вода, електричество, газ и транспорт.
Увеличили сме обаче консумацията на сладки изделия, казва д-р Росица Попова от Българско дружество по хранене и диететика, цитирана от БТВ.
)