Вместо просто да изхвърлят черупките, изследователите ги рециклират с цел да осигурят защита срещу слънчевите лъчи, които могат да навредят на повечето материали - от бои до пластмаса, както и на човешката и животинската кожа.
Обвивките на кашуто произвеждат ароматни съединения с добра способност да поглъщат вредните ултравиолетови А и В лъчи, което ги прави подходящи за производството на слънцезащитни продукти.
Черупките на кашу съдържат мастни съединения, които могат да причинят контактен дерматит, подобно на отровен бръшлян. Поради тази причина любимите на мнозина ядки не се продават с обвивките им.
Екип от международни учени е открил екологичен начин за производството на слънцезащитни продукти, използвайки черупки на кашу, съобщава сайтът Гийк, позовавайки се на публикация в сп. "European Journal of Organic Chemistry".
Работата на "Зелените химици" от университета Витватерсранд в Йохансбург, РЮА, е съсредоточена върху производството на полезни съединения от дървесина и други бързорастящи и неядливи растителни отпадъци. Специалистите си сътрудничат с колеги от Германия, Малави и Танзания, посочва БТА.
)