По думите му от началото на сезона проверките на инспекторите на НАП по морето са хиляди. Междинната информация за тях сочела, че нарушенията спрямо миналото лято са по-малко.
За 1 от 10 проверени покупки по морето от инспекторите на приходната агенция търговците не издават касова бележка. Това съобщават от НАП на база на първоначалните данни от проверки от началото на летния сезон.
В пика на сезона туристи лежат на пясъка на сантиметри разстояние един от друг. Зоните за безплатно плажуване са пренаселени в стил "фул контакт" Свободни места могат да се намерят само сутрин. Дори и най-отдалечените и закътани плажове като Силистар и „Липите“ в пика на сезона са окупирани отвсякъде. Ако търсите уединение и спокойствие, то в пика на сезона тази мисия е невъзможна. Причината е, че в момента курортите се пукат по шевовете, а плажните ивици са недостатъчни. Безлюдни са само скалистите брегове около Созопол. Тази част от крайбрежието ни обаче от край време е "резервирана" от нудистите. Проблем с местата няма единствено в Слънчев бряг, където ивиците са огромни. Дори и в пика на сезона там има достатъчно свободни места.
Въпреки спада в приходите на българските хотели като цяло през май 2019 г. нощувките и приходите към края на юли вече са категорично на плюс. От големите морски курорти Св. Константин и Елена е единственият на север, който не е засегнат от спада на туристите и на приходите. Най-силен беше спадът в Златни пясъци – с 18%, но сега нещата си идват на мястото, категорични са спецовете в бранша.
Кафето и безалкохолното струват средно по около 2 лв. Класическата шопска салата е 6 - 7 лв. Морските салати и супермикс от морски дарове достигат до 12 - 16 лв. Пилешката пържола с гарнитура е около 8 - 10 лв., пържени картофки – 4 - 5 лв. В по-евтините ресторантчета в южните курорти предлагат супа, основно и десерт за по 10 лв. Плажните ивици на юг са препълнени с народ, а в хотелите няма празни места от днес за утре, показва проверка.
Междувременно стана ясно, че средно между 20 и 25 лв. на калпак струва плажът с хапване през обедните часове. В цената се включват разходите за 2 шезлонга и чадър, порция цаца и картофки с бира и безалкохолно. Ако обаче си поръчате по-скъпа риба и още напитки, цената може да скочи и до 50 лв. Традиционната цаца на плажа е на цена от 4 до 7 лв. Калмарите по гръцки са между 8 и 13 лв., мидите натюр – 8 - 12 лв. Порция пържен сафрид от около 300 грама се предлага на цена от 6 до 11 лв. В менюто се предлагат също ципура, калкан, лаврак, морски дявол, риба тон с цени между 10 и 20 лв. Така за порция калкан от 100 грама цената е двайсетачка. По-рядко в менюто присъстват евтини видове риба като кая, чернокоп и хамсия. Рибената чорба върви на цена от 4 - 5 лв., а бирата е 3 - 4 лв. за 500 мл.
Много туристи, които са избрали да почиват в най-южните курорти, търсят спокойствие на турските плажове и всеки ден бият път до турското селце Инеада. То се намира на хвърлей място от другата страна на браздата - срещу Резово. Но пряк път до него няма, затова и летовниците бият по 200 км път през Малко Търново и Лозенград, за да стигнат до 30-километровата пясъчна ивица на Инеада, която не само е безплатна, но е и празна.
От НАП уточняват, че приходите за хазната от търговията по Черноморието са повече от миналата година. В столицата пък са се научили да прилагат друг, по-груб номер - касовата бележка е на стойност далеч под платеното от клиента и не всички купувачи забелязват тази подробност.
От приходната агенция, чрез „тайни клиенти“ вече са засекли такива случаи. Или пък когато клиентът отиде на касата на магазина с няколко продукта, касиерът започва да пуска касови бележки за всеки от тях поотделно, обаче пропуска тези с по-висока цена На въпрос къде е бележката за по-скъпите неща му се отвръща да си я търси в купа, но обикновено нея я няма, пише „Монитор“.
По информация на говорителя на НАП Росен Бъчваров вече са възложени няколко проверки по подобни случаи, които се прилагат най-вече в заведения за хранене. „Търговецът е задължен да издаде касова бележка за пълната платена сума“, припомни той.
Хотелите в курортите по морето край Варна са заети на 100%, като резултатите са сравними с тези от миналото добро за родния туризъм лято. Това коментира проф. д-р Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна и член на УС на Варненската туристическа камара.
)