Йогурт
Кейл
Овесени ядки
Храненето играе съществена роля за контролиране на нивата на кръвната захар и диабет тип 2, който ако не се лекува, може да доведе до сериозни усложнения.
Червен лук
Анализ от 2015 г. на 16 проучвания установи, че овесените ядки влияят благоприятно върху нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2.
Експертите препоръчват за целта да се консумира натурален йогурт с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати.
Ефектът се обяснява с ниския гликемичен индекс на продукта, благодарение на който могат да се избегнат рязкото покачване и спадане на нивата на глюкозата в кръвта.
Изследване, обхванало 42 души с диабет тип 2, показва, че 100 грама пресен червен лук намаляват нивата на кръвната захар на гладно само след четири часа. Експертите приписват благоприятния ефект на съдържащите се в лука кверцетин и сяра.
Кверцетинът например допринася за регулирането на кръвната захар чрез взаимодействието си с клетките в тънките черва, панкреаса, скелетната мускулатура, мастните тъкани и черния дроб.
Когато става въпрос за понижаване на нивата на кръвната захар, сокът от кейл също може да е от полза. Малко изследване е установило благоприятния ефект при доброволци, консумирали 300 мл дневно в продължение на шест седмици.
Овесените ядки освен това съдържат бета-глюкани, които оказват подобен ефект.
Освен здравословното хранене за контролиране на нивата на кръвната захар, експертите препоръчват 150 минути седмично аеробна физическа активност с умерен интензитет.
Редица проучвания показват, че определени хранителни продукти оказват благоприятен ефект върху регулирането на глюкозата в кръвта. Сред тях са червеният лук, овесените ядки, йогуртът и кейлът, пише в. "Дейли експрес".
Специалистите напомнят, че хората с диабет тип 2 не трябва да прекаляват с продукта, тъй като една купичка съдържа 28 г въглехидрати, за които се знае, че повишават нивата на кръвната захар.
Специалистите отбелязват, че не е задължително кейлът, който подобно на останалите зелени листни зеленчуци изобилства от витамини и минерали, да се консумира под формата на сок.
Анализ на 13 изследвания, публикуван в сп. "Journal of Nutrition", показва, че консумацията на йогурт като част от балансирано хранене е свързана с понижаване на нивата на кръвната захар и допринася за намаляване на риска от диабет тип 2 при здрави и възрастни хора.
)