Месец преди Великден яйцата започнаха да поскъпват. Това показват данните на Системата за агропазарна информация.
В четири области на страната се отчита скок в цената на яйцата с до 12 процента.
Експертите не се наемат с прогноза дали поскъпването ще продължи и до какви нива ще стигнат цените на яйцата до края на април, когато е Великден. Поскъпване, но по-незначително, има и при месото и млечните продукти.
Според последния седмичен бюлетин на системата за агропазарна информация средната цена на стандартните яйца е 27 стотинки за брой, като има райони на страната, в които тя достига до 38 стотинки, предава БНР.
Миналата година преди празника статистиците на системата пресметнаха, че стандартно Великденско меню за четиричленно семейство, включващо агнешко месо, хляб, салати, млечни продукти, бира и ракия, струва между 90 и 100 лева на домакинство, като най-скъпа излизаше Великденската трапеза в Русе, а най-евтина – в Бургас.
)