Авторите му от Медицинския колеж към Националния университет на Сингапур са установили, че за хората, които консумират повече от две порции гъби седмично, рискът да развият леко когнитивно нарушение е наполовина по-нисък.
Всички те са оказали благоприятен ефект за предпазване от леко когнитивно нарушение.
Почитателите на гъбите със сигурност ще се зарадват да научат, че любимият им хранителен продукт е полезен за мозъка, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на резултатите от сингапурско изследване.
Макар да не е класифицирано като форма на деменция, въпросното нарушение е свързано с повишена опасност да прогресира до невродегенеративното заболяване.В изследването са тествани шест типа гъби - шийтаке, кладница, печурка, зимна припънка, консервирани и сушени.
Специалистите смятат, че той се дължи на съдържащата се в гъбите аминокиселина ерготионеин, известна с мощните си антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.Изследователите напомнят, че възпалителните процеси играят роля в болести като деменцията.Ерготионеин съдържат и други храни, като например морския рак, но аминокиселината е най-изобилна в гъбите.
)