**********
- 78% от анкетираните консумират кафе със закуската.
- Всеки българин вечеря (95%), обяд не пропускат 80%, а редовно закусващите сутрин са 57%.
- Любимото място за закуска за две трети от българите е вкъщи, останалите анкетирани се хранят по път или, когато стигнат работа или училище.
- Най-много сокове вкъщи консумират семейните, на възраст между 36-45г., домакинствата с непълнолетни деца.
- По-високото плодово съдържание е от значение за потреблението на определен тип сок – колкото е по-високо то, толкова повече се закупува сокът.
- Почти еднакви дялове от анкетираните закусват сами (46%) или със семейството си (42%), а останалите в компанията на колеги и приятели.
- Предпочитанията за сутрешната закуска са ориентирани в по-голяма степен към домашно приготвената храна – 54%, за сметка на закупената отвън – 46%.
--------------
Cappy+ с витамин С осигурява 72% от препоръчителния дневен прием при мъжете и 84% при жените.
Платен материал
Pixabay
Интересни факти от проучването „Навици на хранене на българите“:
Въпреки че почти всеки специалист и диетолог определя закуската като най-важното хранене за деня, се оказва, че българите масово я пропускат. Това показва проучване на „Алфа Рисърч“ за навиците на съвременния българин.
Cappy+ с магнезий пък предоставя с една доза 112,5 мг, т.е. 32% от необходимата доза от магнезий при мъже и 37% при жени. Знаем, че магнезият е необходим за нормалната дейност на мускулите.
Витамин С участва активно в белтъчната, мастна и въглехидратна обмяна на организма.
Доставката на енергия и премахването на глада са полезните начини за диета, а не пълният глад до изнемога и увреждането на стомаха.
Друг основен акцент от проучването е, че значителна част от българите са наясно с ползите от закуската – 57% я определят като източник на енергия, 52% я свързват със задоволяване на глада, а 36% я асоциират със здраве.
Другият минус на пропуснатата закуска е липсата на енергия през деня. Хората все по-често се оплакват от отпадналост, а продължават да не правят нищо по въпроса да променят това.
Много важен е фактът обаче, че 95 на сто от нашенците не пропускат вечерята. Почти 60% не ядат нищо между обяда и вечерята, а има и 20%, които пропускат и обяда. Което означава, че на вечеря нашенецът „наваксва“ с обилна трапеза.
Сред тези, които не закусват, водещите причини са липсата на глад (54%) или време (30%).
„За силен старт на деня и събуждане на метаболизма е нужна балансирана закуска, с която да се достави на тялото нужната енергия и необходимите витамини, минерали и фибри, за да посрещаме с енергия всекидневните си задачи“, обясни д-р Мария Николова, която е водещ специалист диетолог и асистент към Медицински Университет – София.
- За повечето българи, които не пропускат закуската, първото ядене за деня е най-вече източник на енергия (57%) и е свързано със задоволяване на глада (52%). В по-малка степен те я асоциират със здраве (36%) или нещо друго като удоволствие, разсънване или просто навик (12-16%).
- Проучването установява, че в сутрешната си закуска българинът е по-скоро традиционалист: 43% започват деня си с познатите на поколения филийки, сандвичи, принцеси, всеки трети с тестени закуски (вкл. банички), а на всяка пета маса присъстват още плодове и яйца.
Cappy Smoothie е съчетание от 100% плодови сокове и плодови пюрета. Продуктът не съдържа изкуствени оцветители, консерванти и добавена захар, което е важно за здравословният начин на хранене. Създаден е от прецизно подбрани плодове. Комбинацията от истински плодови вкусове (не от концентрат) и полезни хранителни вещества в удобна опаковка носи усещане за ситост и доставя на тялото необходимите витамини и минерали.
Cappy си партнира с д-р Мария Николова, а в събитието, с което именно стартира това партньорство, се включи и победителят от второто издание на Master Chef Севда Димитрова. Тя направи атрактивна (и полезна) демонстрация как да си приготвим вкусна, лесна и пълноценна закуска само за няколко минути.
За хората, които нямат апетит сутрин или пък страдат от липсата на време, има едно ново решение – новите 100% плодови продукти Cappy+ и Cappy Smoothie. Те се явяват именно в отговор на нарастващата нужда от бърз и лесен, надежден продукт за забързания градски човек и осигуряват необходимите хранителни вещества, витамини и минерали. Консумацията помага за нещо много важно: пълноценен старт на деня – зарежда с енергия. Може да послужи и за засищане с порция свежест между храненията.
И все пак голяма част от закусващите нашенци (80%) не консумират плодове за закуска, което е в противовес на съветите на специалистите. А според тях набавянето на витамини и минерали е важно да се случва сутрин, когато мозъкът се нуждае от енергия, а плодовете са идеален вариант, доставяйки лесно усвоими, натурални прости захари.
59 на сто от закусващите, които пият сок, предпочитат закупени от магазина сокове. Две трети от закусващите българи предпочитат 100% натуралните сокове.
И за двата случая има решение и то най-често се крие в хапването на плод. Това е сериозно подценявано от българина, защото той си представя закуската като нещо „сериозно“ и претрупано. С други думи – както баба му я е правила. Това включва познатите на поколения филийки, сандвичи, принцеси (43%), а всеки трети закусва с тестени закуски (вкл. банички).
Логично е, когато си представиш, че те чака това, а стомахът ти да е още сънен сутрин, да си кажеш „по-добре не“. Факт е, че повечето българи са свикнали на закуска да се яде обилно и „здраво“ и заявяват, че си представят закуската с тестени продукти, комбинирани със сирене, кашкавал или месен колбас.
Пропускането на закуската при повечето хора не означава и пропускане на кафето. А всички знаем, че кафето на празен стомах изключително много му вреди – най-малко докарва болки, а в най-лошите (и все по-чести) случаи води до хронични заболявания.
Този тип хранене е познат във фитнес средите и се нарича метод „войнишко хранене“. Но почти никой не го използва, първо защото е свързан с много „нечисто“ трупане на маса (с много мазнини и на „неправилни места“), и второ, защото вреди на стомаха и работата на организма.
Тя допълни: „Важна е ежедневната консумация на храна с висока биологична плътност, т.е. богата на витамини, минерали, биологично активни вещества, което поддържа здравословен баланс и антиоксидантната защита в организма, подкрепя имунната защита, подобрява когнитивните ни възможности и концентрацията и носи цялостни ползи за организма ни, а новите 100% плодови и зеленчукови сокове и смутита на Cappy са надеждно решение за натовареното ни забързано ежедневие. Една напитка се равнява на една порция плодове, достатъчна да осигури необходимата енергия за добър старт на деня“.
)