„Правим лабораторни тестове, които определят алкохолния градус. За щастие не сме откривали опасен за здравето алкохол, със завишено количество на метил например. Основно се натъкваме на разреждане на спирт с есенции“, допълни тя.
„Нелегалните депа се намират близо до Черноморието. Основно намираме ракия. Самият клиент е склонен да пие наливна ракия, вместо някакъв друг вид алкохол“, посочиха от Митниците.
От разкритите данни става ясно още, че най-често фалшив или разреден алкохол се хваща в хотелите с услуга ол инклузив.
„Най-важното е, ако клиентите имат някакво съмнение, че напитката не е качествена, да не пият, а да сигнализират. Надявам се, че хората ще бъдат все по-бдителни“, добави Маргаритов.
„От един литър алкохол 8,80 лева е акцизът. Хората трябва да знаят, че когато консумират нелегален алкохол, те увеличават печалбата на производителите на такъв алкохол. Където бъде открит нелегален алкохол се съставят актове“, заяви Генова.
„Последният случай е за заловен 2,6 тона нелегален склад до морето. Свързан с казан за варене на ракия. Повечето ракия, която намираме е произведена чрез добавяне на спирт с аромати и вода. В нея няма плодове“, подчертаха експертите.
„Когато нещо е евтино най-вероятно става дума за нелегална стока“, завърши Маргаритов.
От началото на годината заловеният нелегален алкохол у нас е 11 000 литра. Благодарение на добрата работа между проверяващите органи имаме възможност да се концентрираме върху нелегалните обекти, които зареждат заведенията по морето. В тези обекти се произвежда, съхранява и осъществяват сделките за фалшив алкохол. Това каза пресаташето на Агенция „Митници“ Вяра Генова в ефира на БТВ.
Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов заяви, че целта е да се допълват с колегите от Агенция „Митници“. „Имаме много успешни акции. Идеята е да се ограничи до минимум такъв алкохол, да не бъде пласиран. Една от пробите показа, че една бутилка уиски при нормални над 40 градуса алкохол, имаше показател над 20 градуса алкохол, което е показател за вино. В последните години няма инциденти с натравяне с фалшив алкохол, което е добре“.
)