„Считаме, че проектът ще допринесе за утвърждаване на България като дестинация за четири сезона“, подчерта министър Ангелкова.
С проекта за 12 винено- кулинарни дестинации очакваме да привлечем повече туристи към вътрешността на страната.
По този начин ще се окаже и положително влияние върху развитието на редица общини не само в туризма, но и за подобряване на качеството на живот на местните хора.
„Министерството следва последователна политика, с която искаме да създадем интерес повече българи да пътуват към различни краища на страната“, посочи Ангелкова.
„При разработването на концепцията избрахме винено-кулинарните дестинации да са 12 - колкото месеците в годината. Те включват традиционните винени напитки и характерната кухня за всеки регион и обхващат близо 50 общини и около 100 туристически обекта в страната“, посочи още министърът.
На форума участваха земеделският министър Румен Порожанов, Георги Икономов, кмет на Банско, инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозята и виното и народни представители. Специален фокус на обсъждането бяха първа и втора дестинация - „Долината на Струма“ и „Долината на Места“.
Това заяви в Банско министърът на туризма Николина Ангелкова по време на първата кръгла маса за обсъждане на проекта за вино, кулинария и туризъм, който е съвместна инициатива между Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите.
5 декември 2025 г. в 09:08 ч.
)