Кумкуатът е предпочитан коктейлен плод и понякога замества маслинката в мартинито.
Корфу произвежда около 140 тона кумкуат всяка година. Плодът е защитен от ЕС като продукт със защитени географски указания.
Кумкуатите са оранжеви на цвят и са с размер на маслини.
Това е необичаен плод и поради тази причина, хората са склонни да странят от него, тъй като не знаят как се консумира.
Целият плод е годен за консумация, заедно с кората. Именно тя е сладката му част, докато вътрешността му е кисела, за контраст.
Някои от кумкуатите иам горчив вкус и обикновено има големи семена. Ако въртите плода между пръстите си, това ще освободи етеричните му масла и ще го направи по-вкусен.
Зареден с витамин С, плодовете са добър източник на калий и калций, и са с ниско съдържание на калории. Смесен с гореща вода облекчава болките в гърлото.
Преди сто години ботаниците се опитали да засадят по крайбрежието на Средиземноморието миниатюрните китайски мандарини кумкуат, но начинанието им се оказало неуспешно, освен на остров Корфу. Кумкуатът цъфти през есента с красиви цветове, а плодовете узряват през февруари и март.
В днешно време кумкуатът се отглежда предимно в северозападната част на Корфу, близо до село Нимфес. Ликьорът от кумкуат се е превърнал в запазена марка на Корфу и може да се намери както в характерен ярко оранжев цвят, така и в по-естествен жълтеникав цвят.
Плодовете се използват и за приготвянето на сладко, мармалад и дори парфюми. Сред кулинарните му приложения са и кумкуатите под формата за захаросани бонбони.
“Златният портокал” на Корфу - кумкуатът е внесен в Европа през 1860 година от Китай. Сматя се, че носи късмет и здраве, ако по време на китайската нова година, в дома има от плодоносното дърво.
Остров Корфу е известен със своя ликьор от кумкуат, и единстсвеното място в Европа, където се отглежда кумкуатът. Изглежда растението харесва климата на Корфу, а хората на Корфу обичат вкуса и аромата му.
)