Знаете, по традиция на Коледа се коли прасе, но днес малцина са тези, които спазват обичаите. Масово българите вече пазаруват за празниците месото от магазина.
Затова novini.bg попита експерта от БАБХ д-р Галя Викьова как да познаем кое месо е прясното.
Какъв вид месо слага на трапезата си днес българинът може да видите във видеото ТУК.
По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) вчера започна засилени проверки в търговските обекти по повод коледните и новогодишни празници.
Прясното месо е с розово червен цвят. При телешкото месо цветът е малко по-червен. Видимите мазнини са светли и бели до кремави. При по-възрастните животни те са малко по-кремави до жълтеникави.
При прясното месо е важно да знаем, че няма ослизявания по повърхността му.
Също така, за да разберем какво е едно месо, можем просто да го натиснем с пръст. Ако то е прясно, тръпчинката, която се появява, ще се възстанови много бързо.
)