Опасенията на производители, а и на потребители, е, че това лято ще ядем по-малко череши заради лошото време. На места градушката унищожи голяма част от овощните насаждения.
„За страната средно можем да говорим за около 50% по-нисък добив. Януари и февруари бяха много студени, после и пролетта донесе по-студено време“, обясни Живка Гроздева пред Novini.bg
„Тази година ще има голямо търсене на външни пазари на български плодове. Това е голям плюс за нас“, коментира още Живка Гроздева.
Около и малко над 2 лв. ще се задържи цената на черешите през лятото, дори и в пика на консумация. Това очаква Живка Гроздева, член на Управителния съвет на Асоциация на Овощарите в България.
След първоначалната вълна от недоволството от цената от 50 лв., хората могат да бъдат спокойни, че цената на родните череши няма да е чак толкова висока. Прогнозите са, че първите череши ще са около 10 лв. Преди 24 май на пазара ще излязат черешите от Петричко, Пловдивско и Казанлъшко. Преди дни пък започна продажбата на вкусния плод от овощния масив край димитровградското село Крепост, като килограмът беше между 6 и 8 лв.
Тя съобщи, че производителите ще поискат среща с новия министър на земеделието Румен Порожанов, с когото да разговарят за евентуална помощ за покриване на щетите. Гроздева посочи, че като цяло търсенето в цяла Европа на череши е голямо. В някои държави като Италия и Германия също е имало лошо време, което е повлияло на реколтата. Гроздева каза, че много производители ще насочат количествата си към тези две държави, плюс Швейцария и Белгия.
Освен череши това лято ще ядем и български ягоди. Производителите се похвалиха с добрите вкусови качества на ягодите, като се разчита на сладък сорт. В летния сезон ще се радваме и на сливи, кайсии и праскови. От чужбина също вече правят запитвания за българските плодове. След ембаргото срещу Русия, родните земеделци са се насочили към Западна Европа.
)