Как да се приготвите кафе, като използвате сол:
За да редуцирате горчивината, ви трябва незначително количество сол. Можете да добавите щипка за чашка варено кафе. Ако държите на точните мерки обаче, започнете с 1/4 чаена лъжичка кашерна сол на 6 супени лъжици смляно кафе.
Може би сте чували, че ако добавите малко сол към кафето си, ще подобрите вкуса му. Дали е вярно това?
От биохимична гледна точка, щипка сол намалява горчивината, твърдят експерти. В някои страни традицията при приготвяне на кафе е да се добави малко сол към водата, с която се вари, защото така се подобрява вкусът му.
Още по темата прочети тук.
Както се оказва, причината за всичко това се крие в химията. Натриевите йони намаляват горчивината чрез механизма на трансдукция (процес, който влияе на рецепторите на вкуса). Нивото му обаче се проявява под нивото, на което соленият вкус може да бъде регистриран.
)