Евтиният кашкавал съдържа малко мляко, малко мазнини и много вода. Това показва проучване на организация "Активни потребители".
От Агенцията по безопасност по храните отказаха коментар на проучването. Обясниха, че изследваните продукти не претендират да отговарят на българския държавен стандарт и затова няма защо да им бъде търсена отговорност.
От „Активни потребители” алармират още, че макар целта на некачествения кашкавал е свалянето на цената му, то компромисите носят рискове за здравето.
В два от изследваните от тях продукти са засечени и растителни мазнини. Mного потребители не обръщат внимание на детайлите – има куп задължителни изисквания към етикетите. Сухото вещество в кашкавала, тоест млякото - трябва да е най-малко 56%, съобщава Нова телевизия.
Ниската цена е била отправната точка в изследването за качество на организацията "Активни потребители". Проверили са 10 марки кашкавал на цена от 9 до 12 лева за килограм. Изследванията показали, че при повечето от тях липсва част или цялата задължителна информация на етикетите. При 7 от 10-те проби сухото вещество е по-малко от 56%, както се изисква от продуктите по българския държавен стандарт.
Освен това много от кашкавалите не са били достатъчно зрели. Най-фрапиращото нарушение е, че в два от продуктите са открити забранените в млечни продукти растителни мазнини. Ако продуктът съдържа такива, не може да се нарича "кашкавал" и трябва да е на отделен щанд.
)