„Това е една много проста и прекрасна идея: земята, където живееш, те храни“, обяснява френският кулинар Жером Ромер. „Москва е прекрасно място за работа. Екипът в кухнята е готов да измисли всичко от нулата“.
В „града на месото и картофите“ Ромер създава вегетариански деликатеси, които, макар и не автентично руски, са приготвени от продукти, произведени от всички ъгълчета на необятната Русия, пише КРОСС.
В условията на ограничен внос на западни хранителни продукти руската кухня преживява „удивителен и чудесен ренесанс“, пише Newsweek в статия, цитирана от RT, предаде “Руски дневник”.
Вносните продукти по рафтовете на магазините са заменени от стоки, произведени от фермерите из цяла Русия, а чуждестранните ястия в менютата на ресторантите – с изконни руски лакомства. Така руската кухня си върна неповторимата естетика, което превърна Москва в една от най-интересните гастрономически столици в Европа, посочва американското списание.
Движението на „локаворите“ или хората, които се хранят само с местни продукти, е популярно в много части на света. Но ако за повечето хора това е един труден избор, за руснаците то е необходимост. И те успяха да намерят радост в това, пише в статията.
„Търсим доставчици от цяла Русия“, споделя говорителят нафермерския кооператив „ЛавкаЛавка“ (LavkaLavka) Мария Златополская. „Стараем се да промотираме различни региони на Русия, да „донесем“ всеки един от тях в Москва; да помогнем на хората да разберат какво има в страната ни“, допълва тя.
Разбира се, понятия като „слоу фуд“ (в превод от англ. „бавна храна“ – международно движение, чиято цел е да запази местните гастрономически традиции) и „от градината на масата“ далеч не са руски концепции, отбелязва „Нюзуик“. Но санкциите в съчетание с поевтиняването на рублата изведоха московските готвачи и предприемачи-локавори на преден план.
След въвеждането на санкциите много от скъпите ресторанти, с които бе печално известна Москва, бяха закрити, а „хипстърските“ места останаха. След 20 години „робско подражание на западните тенденции“, Русия започна да създава своя оригинална естетика“, смята американското издание.
)