Гастрономическа борба
Защо е важно да има Bocuse d’Or България
Пет отбора ще се състезават за правото да представят България на най-сложното кулинарно състезание в света Bocuse d’Or, стана ясно, след като организационният комитет обяви кандидатите, чийто максимален брой тази година беше 16.
България ще участва за трети път на Европейската селекция, като възможността за това е осигурена от Асоциацията на професионалните готвачи, а шеф Андре Токев и шеф Иван Манчев ръководят инициативата.
Темите на ястията са две – пиле и калкан, като трите гарнитури и сос са по избор на отборите. Всеки отбор ще има на разположение 5 часа и 35 мин., за да сготви 8 порции за журито и 2 чинии за презентация и снимка.
Българските състезатели помагат за развитието на професията в страната, защото новите технологии, техники, среда, и най-вече - заразителният ентусиазъм, с който готвачите от цял свят подхождат към надпреварата, навлизат в България заедно със завръщащите се от конкурса участници.
Квалификационната надпревара ще се проведе на 11 и 12 ноември в Интер Експо Център по време на най-голямото в страната хорека изложение СИХРЕ. Европейската селекция на Кулинарните Оскари ще бъде в Будапеща, Унгария, на 10 и 11 май 2016 г. По време на квалификационни кръгове около 60 държави от цял свят се борят за място на финала в Лион, Франция през януари 2017 г.
Осемчленното жури, което ще оценява всяка стъпка на състезателите, включва елита на българското висше ресторантьорство. Това са шефовете - Андрей Стоилов, Анри Донно, Димо Димов, Петър Николов, Ивайло Димитров, Милен Панев, Георги Ерменков и Юри Велев.
Условията ще са тежки, правилата стриктни и освен визия и вкус, участниците ще трябва да покажат отлична техника на работа, а също и да са в крак с последните тенденции в световната висша кулинария. В двудневната борба ще участват пет отбора, съставени от кандидат, помощник и треньор. Тази година кулинарите идват от Русе, Пловдив и София.
Целта на Bocuse d’Or е да представя и популяризира таланта на най-добрите готвачи. Състезанието е много престижно, помпозно и трудно за всички участници, като същевременно е рядка възможност за много кулинари. Малко гастрономи по света могат да добавят в автобиографията си участие в Оскарите, тъй като квотите за всеки континент не са големи.
5 декември 2025 г. в 09:08 ч.
)