Оказва се, че българските свиневъди не могат да осигурят дори прясното месо на пазара. Внася се охладено месо, което е специално обработено, така че да издържи по време на транспорта, твърдят търговци.
Българското животновъдство е толкова разбито, че въобще не може да осигури суровини за преработвателната индустрия. Над 70% от свинското и над 90% от говеждото месо, с което работим, е вносно, каза Кирил Вътев, цитиран от в. "Преса".
Ако до 2010 г. се увеличаваше потреблението на луканки, филета, пастърми, въобще на качествени месни продукти, от 2010 г. насам тенденцията се обърна и вървят стоки на турбо ниски цени. Правим продукти по БДС, но почти никой не ги купува, търсенето е съвсем изчезнало, твърди Вътев. Той обясни, че в кренвирши от 4 - 5 лв. килото има заместители на месо, те не са отровни, но са с ниска хранителна стойност. Когато някой говори за качество, нека да каже каква е хранителната стойност на продукта - колко са белтъчините, мазнините, водата, солта, колагенът. Също трябва да е ясно колко от белтъчините са животински, защото те осигуряват всички аминокиселини за синтеза в организма, допълни Кирил Вътев.
)