Американски медици извършиха лабораторни експерименти и установиха, че чаят улонг (улун) допринася за забавяне и спиране на растежа на ракови клетки, съобщава сп. Anticancer Research.
Учени от университета в Сейнт Луис, Мисури, заключиха, че честата консумация на чай улонг (улун) намалява възпаленията и помага за по-бързото и по-ефикасно спиране на растежа на ракови клетки в лабораторна среда. В рамките на доклинични изследвания специалистите тествали екстракт от въпросния чай върху образци от тумори на млечната жлеза. По мнението на онколозите, редовната консумация на чай улонг (улун) позволява значително да се намали интоксикацията на организма и да се подобри състоянието на вътрешните органи при агресивни видове лечение.
Освен това анализът на ракови заболявания в Китай показал, че в районите, където чаят улонг (улун) е неотменима част от хранителния режим, заболеваемостта от всички видове рак е с 35-40 на сто по-малка в сравнение с показателите за цялата страна.
Американските медици планират и друго изследване, което да докаже укрепващите здравето и стимулиращите имунната система свойства на чая улонг (улун).