Консумацията на една шепа орехи дневно може да помогне за забавяне на растежа на някои тумори, сочат данните от ново проучване, цитирано от „Дейли мейл“ и БТА.
Омега-3 мастни киселини и други съединения, които се съдържат в ядките намаляват възпалението на раковите клетки на дебелото черво. Освен това те намаляват притока на кръв към тумора, като значително забавят растежа му.
Учени от медицинското училище на Харвард установили, че мишки, хранени предимно с орехи, разполагали с десет пъти повече омега-3 мастни киселини, отколкото мишките, подложени на друга контролирана диета.
Ракът на дебелото черво, наречен още колоректален рак, е третият най-често срещан тип рак в световен мащаб и е втората водеща причина за смърт в западните страни – след рака на белите дробове.
Изследвания показват, че 30-50 на сто от рака при мъжете и 20% на сто от болестта при жените може да бъде предотвратена чрез преминаване към по-здравословен хранителен режим и начин на живот.