Виновници за кризата от 2008 г. поискаха помощ от САЩ

share

Един от гигантите на американски пазар на ипотеки Freddie Mac, чиято дейност стана причина за кризата от 2008 г., отново поиска помощ от САЩ, предаде АП.

Компанията поиска спасителен план в размер на $1,5 млрд. Неотдавна фирмата публикува своя отчет. В документа бе посочена загуба от $4,7 млрд. Малко по-късно Standard & Poor's понижи рейтингите на Freddie Mac, Fannie Mae и САЩ от ААА на АА+.

Експерти наричат Fannie Mae и Freddie Mac най-голямата катастрофа на всички времена и двете фирми са смятани за една от причините за финансовата криза. За изваждането на компаниите от затрудненията САЩ досега са налели $150 млрд.

Преди кризата двете фирми са работили като частни, но и финансирани от държавата, фирми. Те гарантираха и изкупуваха ипотеки от други банки, като ги обезпечаваха с ценни книжа и банките получаваха нови средства за кредитиране. Всичко това рухна при резкия спад на цените на имотите и последвалия срив на ипотечните облигации. Акциите на Fannie Mae и Freddie Mac падаха стремглаво. Много хора обвиниха фирмите в надуване на балона.

Водещи новини

Още новини