Украйна освободи завод във Вовчанск

Getty images (архив)
share

Подразделения от състава на Главното управление на разузнаването към Министерството на отбраната на Украйна освободиха Завода за агрегати в североизточния град Вовчанск, това написа вестник Украинская правда.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14691

"В хода на продължила няколко дни специална операция днес в 14 часа и 44 минути (съвпада с българското време) цялата територия на предприятието бе освободена от окупаторите", заявиха от военното министерство в Киев.

"Въпреки ожесточената съпротива на противника по земя и въздух, заводът в града бе освободен. На моменти се стигна и до ръкопашни схватки. Ликвидирани са десетки войници и офицери на агресорите", добавиха от силовото ведомство.

Градът бе превзет от военните на Москва още в първия ден от началото на пълномащабната руска агресия срещу Украйна (24 февруари 2022 г.). Военните под командването на  Киев освободиха Вовчанск на 11 септември същата година при контраофанзивата им в Харковска област.


Руските сили превзеха завода в хода на операцията си през май 2024 г. и го превърнаха в свой опорен пункт. Заради ожесточените боеве Вовчанск, който не бе превзет повторно от силите на Москва, се превърна в град – призрак.

Киев: "Поздравихме" руски десантчици за професионалния им празник

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14691

Водещи новини

Още новини