Беларуския президент: "По-добре да си диктатор, отколкото гей"

share

Президентът на Беларус Александър Лукашенко, който е изпаднал в изолация в Европа заради репресирането на опозицията в страната му, днес отхвърли европейските критики в типичния за него стил, заявявайки, че е "по-добре да си диктатор, отколкото педераст", предаде АФП.

Лукашенко направи това изявление на ски състезание и в отговор на критиките на полския външен министър Радослав Шикорски и на германския му колега Гидо Вестервеле, който призна публично, че е хомосексуален. "Първият живее във Варшава, вторият - в Берлин", каза Лукашенко. "Що се отнася до втория, който вдига врява срещу диктатурата (...), след като чух това, си казах: по-добре да си диктатор, отколкото педераст", заяви Лукашенко. Не за първи път беларуският президент говори по този начин за Вестервеле. През февруари 2011 г. той разказа, че заявил пред германския министър, че не обича "педалите" и го посъветвал "очи в очи" да води "нормален живот".

Западът наложи санкции на Беларус заради арестите на представители на опозицията, които зачестиха след преизбирането на Александър Лукашенко на президентския пост през 2010 година със спечелени над 80 на сто от гласовете, отбеляза АФП.

Водещи новини

Още новини