Руснаци в София: "Гласуваме за Путин, както вие гласувахте за Бойко"

share

"Както вие гласувахте за Бойко Борисов, така и ние гласуваме за Владимир Путин," казва рускиня от опашката пред руското посолство в София, пише Дневник.

Живеещите в столицата руснаци чакат да преминат през скенера за метал и да влязат в избирателната секция, за да дадат гласа си за държавен глава. Вътре има две урни, две стаи за гласуване и около десетина бюра, на които служителки на посолството записват личните данни на желаещите да дадат гласа си. На втория етаж е организиран малък книжен панаир и бюфет с руска кухня.

"Който знае историята на държавата ни, той знае в каква кал бяхме с нашите управници. Само след като дойде Путин Русия се изправи на краката си, нали разбирате," казва учителката по математика Олга, която е в България от 1993 г. "Другите вече съобразят с Русия, това е заслуга на Путин," продължава тя.

"Ние от тук особено добре виждаме това. Когато дойдох в България отношението към руснаците беше ужасно. В автобуса, навсякъде, навсякъде чувах само нарицателни думи," продължава Олга.

Сега обаче отношението към руските граждани в България според нея се е променило. "Въпреки цялата тази политика и че вестниците постоянно пишат гадости (за Русия), хората се обърнаха и виждат," допълва учителката и казва, че всичко това на 100% е заслуга на Путин. "Путин е навсякъде – виждате на заводите, на крановете, къде само не е. Той е навсякъде, с душата си е за Русия," продължава Олга. Тя получава новините за Русия най-вече гледайки руска телевизия.

Задаваме въпрос, няма ли никой друг – в бюлетината има още 4 кандидата. "Путин и Дмитрий Медведев, това са, няма други," казва Олга. Тамара, живееща в България от 1986 г., казва, че би гласувала за Генадий Зюганов (лидер на комунистите), но той сега бил прекалено стар. Олга допълва, че комунистите вече са били на власт и всичко може да се повтори. За Тамара Путин е гаранция за стабилност. "Иначе пак може да ни вкарат в някакви войни," казва рускинята.

Водещи новини

Още новини