Путин нареди строителството на "Южен поток" да започне в края на 2012 г.

share

Руският премиер Владимир Путин нареди в края на 2012г. да започне строителството на газовата мрежа "Южен поток".

Това съобщи лично той на среща с ръководителя на монополиста "Газпром" Алексей Милер, съобщи агенция РБК.

Тази седмица Турция разреши подводната част на четирите тръби да мине през нейната икономическа зона в Черно море.

Очаква се техническите и финансовите планове за този участък с международно акционерно участие да бъдат готови до средата на следващата година. Досегашните планове обаче бяха строителството да започне от 2013г.

Според Сергей Куприянов от "Газпром" Алексей Милер е наредил на ангажираните с проекта поделения на компанията да коригират графиците си и да ускорят подготовката за начало на строежа, пише "Дневник".

Една от тръбите трябва да излиза на българския бряг. Съответна подготовка трябва да претърпи и руската част на другия бряг на Черно море.

Тази седмица Милер заяви, че съдбата на "Южен поток" винаги е била свързана с преговорите за транзит на руски газ през Украйна. Пореден решителен кръг предстои на 15 януари и двете страни отново засилват политическия натиск - Москва, за да получи достъп до украинската газопреносна мрежа, а Киев - за да получи евтин газ.

В петък Милер каза на Путин, че Украйна е предложила на направи отстъпки в размер на 9 млрд. долара годишно в случай, че се постигне договореност за руско-украински консорсиум за управление на украинската транзитна мрежа, през която минават две трети от износа на руски газ за Европа.

Ръководителят на "Газпром" добави, че Украйна оценява тази мрежа на около 20 млрд. долара.

Водещи новини

Още новини