Основателят на WikiLeaks иска да е сенатор

gettyimages
share

Основателят на WikiLeaks Джулиън Асанж има намерението да се кандидатира за сенатор в Австралия през 2013 г., предаде РИА Новости.

Според австралийския поданик, който в момента се укрива в еквадорското посолство в Лондон, неговата партия има подкрепата от страна на заможни хора на Зеления континент. Основната цел на политическата формация ще бъде създаването на по-открито към гражданите правителство и борба срещу нарушенията на правата на човека.

Според запознати, въпреки ред бюрократични процедури, с които може да се сблъска Асандж при регистрацията на своята политическа формация, той ще може да бъде издигнат за депутат. Проблемът обаче е друг. Ако бъде избран за сенатор, той надали ще може да започне работа от парламентарната банка. Британската полиция е обградила дипломатическото представителство на латиноамериканската страна и има намерението да арестува създателя на скандалния сайт в мига, в който той напусне посолството.


Асанж трябва да бъде екстрадиран в Швеция, където е заподозрян в сексуално посегателство над две жени. Той се крие в посолството на Еквадор, защото смята, че делото в скандинавската страна е образувано заради неговите разкрития. Преди две години WikiLeaks публикува секретни документи от Държавния департамент на САЩ. Според австралиеца Стокхолм ще го екстрадира в Америка, където е заплашен от смъртна присъда.

Водещи новини

Още новини