Швейцария преминава границата от 9 милиона жители за първи път

Pixabay
share

Населението на Швейцария премина прага от 9 милиона за първи път в историята на страната, съобщиха световните агенции. 

Според изнесени от Федералната статистическа служба данни, постоянните жители на Швейцария в края на юни са били 9 002 763 души. Така швейцарците са с един милион повече, отколкото са били преди 12 години, информира Франс прес.

Около 27 процента от жителите на алпийската страна притежават и чуждестранен паспорт, като най-много са тези с италианско или германско гражданство, допълва Ройтерс.

Дясната Швейцарска народна партия (SVP), която е за намаляване на имиграцията и затягане на правилата за предоставяне на убежище, организира избирателна инициатива под мотото "Не на 10 милиона швейцарци!"

Безработицата в Швейцария леко расте

Инициативата настоява постоянните жители на Швейцария да не надвишават 10 милиона преди 2050 година, а когато населението достигне 9,5 милиона имиграцията и натурализацията на чужденци да бъдат драстично ограничени.

Както по традиция се случва в Швейцария, планът на Швейцарска народна партия ще бъде решен чрез референдум, за който все още няма насрочена дата, отбелязва АФП.

Първото преброяване на населението в Швейцария е извършено през 1850 г., когато са били регистрирани 2,4 милиона души, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини