Не се очаква санкциите на ЕС срещу Русия да засегнат президента Путин

Getty Images
share

Не се очаква санкциите срещу Русия, които министрите на външните работи на ЕС се предвижда да предложат този следобед в Париж, да засегнат президента Владимир Путин, съобщиха за "Хоризонт" по БНР дипломатически източници. Те ще бъдат насочени към Държавната дума, която трябва да гласува признаването на Донецката и Луганската народна република.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14691

В съвместно изявление на председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел се казва, че мерките са насочени към замесените в признаването на двете републики, както и на банките, финансиращи военни и други операции на тези територии.

В документа се допълва, че те ще засегнат възможностите на Руската федерация и правителство за достъп до капиталите и финансовите пазари и услуги на ЕС, а също ще ограничат финансирането на ескалиращи и агресивни политики.

Путин: Ситуацията с Украйна е изключение

Санкциите ще са свързани и с търговията с двата сепаратистки региона, така че да се дадат гаранции, че отговорните ще усетят сериозно икономическите последици от техните незаконни и агресивни действия.

Председателите на двете институции посочват, че ЕС остава в готовност да приложи допълнителни мерки на по-късен етап в зависимост от развитието на ситуацията.

Извънредното неформално заседание на министрите на външните работи на ЕС в Париж започва в 16 ч. местно време.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14691

Водещи новини

Още новини