Доналд Туск: ЕС не е готов да подпише СЕТА

gettyimages (архив)
share

Не сме готови да подпишем споразумението с Канада за свободна търговия (СЕТА), каза председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск.

Президентът на блока произнесе реч по време на пленарно заседание на Европейския парламент в Брюксел. Той посочи, че решението за подписването на документа, с който ще паднат 98% митата на стоките, търгувани между 28-те и северноамериканската държава. "Сега белгийците трябва да покажат добра воля", допълни полският политик. Премиерът на западноевропейското кралство на Шарл Мишел обяви, че страната му не може да ратифицира документа, защото южната провинция Валония се обяви против одобряването му. Според белгийската конституция важните решения трябва да бъдат одобрени от трите автономни региона - Валония, Фландрия и Брюксел.

СЕТА бе коментирана и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той от парламентарната трибуна изрази надежда, че в Белгия ще бъде постигнат консенсус. "Аз не мога да кажа дали СЕТА ще бъде подписана утре", каза още лидерът на органа на изпълзяваната власт на 28-те.

Водещи новини

Още новини