ЕС е разделен за Хизбулла

share

Сред страните в Европейския съюз все още няма консенсус по въпроса дали шиитската партия Хизбула да бъде включена в списъка на терористични организации, отбелязва ливанският в. "Л'ориан льо жур" под заглавие "Атентатът в България: какво ще реши ЕС?".

Изданието коментира българското изявление, че Хизбула е замесена в миналогодишната терористична акция на летище Бургас, и декларацията на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън, че държавите членки ще обсъдят подходящия отговор. Смята се, че Франция има най-много резерви по повод това заклеймяване на Хизбула. Споделят ги също Италия, Кипър и Малта, твърди неназован дипломат от Брюксел, цитиран в статията. Според някои експерти резервите на Париж и Рим са частично свързани с участието на двете държави в ЮНИФИЛ - мироопазващите сили на ООН в Ливан, пише вестникът. Освен това "страните от Южна Европа, за разлика от други, виждат и социалната страна на Хизбула, не само военния аспект", посочва Андреа Деси от Института по международни въпроси в Рим.

Париж и Берлин споменаха за "съгласуване" на въпроса с европейските си партньори. Рим добави, че ще се ръководи от позициите на г-жа Аштън. Холандия и Великобритания обаче настояват за "ясно послание" към Хизбула, както пожела Вашингтон.

От 2004 г. Холандия заявява, че Хизбула трябва да бъде включена в черния списък на ЕС. Според Хага заключенията на България потвърждават холандската позиция, пише "Л'ориан льо жур".

Водещи новини

Още новини