Откриха живот в дълбините на Мъртво море

share

В дълбините на Мъртво море има живот. Това сензационно откритие направиха учени от Германия и Израел, които проучват най-ниската точка на Земята с модерна техника.

По този начин преобръщат изцяло теориите, според които се смяташе, че Мъртво море е твърде солено, за да виреят живи организми в него.

Учените са открили система от подводни извори на дъното на Мъртво море, и нови, непознати досега микроскопични форми на живот край тях, съобщи Нова телевизия. Взетите проби от водата са показали, че в нея живеят непознати досега на науката микроорганизми.

Предстои учените да установят как тези микроорганизми оцеляват в солената вода, дала името на Мъртво море.

За наличието на извори и бактерии, покриващи голяма част от морското дъно, се говори още от 30-те години на миналия век. Морето обаче не беше изследвано обстойно заради опасността, която представлява твърде солената му вода.


Учените са установили още, че подводните извори на дъното на Мъртво море са свързани, а някои от тях са на дълбочина повече от 100 метра. Морето беше една от 28-те номинации за Новите седем чудеса на света, но не се класира, въпреки силното израелско лоби.

Водещи новини

Още новини