Една жена-снайперист в Алепо

Снимка © Getty Images/Guliver
share

В Сирия цари безпрецедентен ужас и трагедията там няма край. Тъжната констатация е на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Лахдар Брахими. Той призова Съвета за сигурност да предприеме незабавни действия за прекратяване на масовите убийства. По данни на ООН над 60 хиляди души са убити от началото на войната в Сирия. Най-тежките сражения се водят в град Алепо.

Живара, 37-годишна, майка на три деца, убила трима от поддръжниците на Асад. Такова е военното досие на някогашната учителка по английски език. От месеци тя не преподава. Училищата в Алепо отдавна са разрушени. В града почти не са останали хора. А тези, които все още са там, нямат друг избор, освен да се включат в сраженията, разказва БНТ.

Живара трудно взела решението да стане снайперист. Но го направила, заради децата си. В началото бунтовниците не били съгласни да допуснат жена, но сега се гордеят с нея.

"Казваха ми, че е трудно на една жена да воюва. Но аз им отвръщах: "Вие защитавате живота си, аз също искам да защитя моя", споделя тя.

Съпругът на Живара също е бунтовник. И напълно я подкрепя. "Да, той се гордее с мен", разкрива Живара.

Жената описва живота си като битка за оцеляване. Квартал Салахудин, където живее бившата учителка по английски език, е почти напълно разрушен. Там храната и водата свършват бързо. Трудно се намират и лекарства. Снайперисти от армията са окупирали много сгради.

А на въпроса дали е убивала, учителката отговаря без емоция: "Да, убих трима".

Сирийската снайперистка има послание към Башар Асад: "Ако ние сме твоя народ, спри да убиваш децата ни".

Водещи новини

Още новини