Кой ще управлява Китай?

share

В Пекин приключи 18-ия конгрес на Китайската компартия.

Кои обаче ще са хората, които ще ръководят държавата през следващите пет или дори десет години - ще стане ясно утре, съобщи БНТ. Засега се знае, че вицепрезидентът Си Цзинпин ще е новият лидер на партията и след половин година ще стане президент на страната. Сегашният вицепремиер Ли Къциян почти сигурно ще бъде новият министър-председател.

18-тият конгрес на Китайската компартия подготви почвата за кадрови промени и до голяма степен посочи кои ще са проблемите, които хората на върха ще трябва да решават, било като заложени приоритети, било в спешен порядък. Затова утре Централният комитет на партията официално ще избере Политбюро и неговият Постоянен комитет от седем или девет души. В техни ръце ще е съсредоточена цялата държавна власт.

Китай е в период на социален преход, неизбежно е да възникнат някои проблеми. Но партията и правителството трябва да обърнат внимание на тези проблеми, защото ако не се реагира навреме и те не бъдат своевременно решени - особено корупцията, това ще отслаби доверието на хората в партията и нацията, каза Чжан Чжиджун, заместник-вънешин министър на Китай.

Конгресът е крачка към лансирането на "чисти ръководители", неизкушени от съблазните на властта. Ядрото на Политбюро явно ще бъде съставено така, че да няма сътресения. За последното има почва - увеличава се пропастта между бедни и богати, а намаляването на темповете на икономиката и свиващият се износ може да ударят заетостта.

Бъдещият партиен лидер Си Цзинпин е от поколението деца на висши ръководители от времето на Мао. Те познават добрия живот, но изпитват на гърба си и чистките по време на културната революция. Самият Си седем години се труди в провинцията. Днес наравно с това се споменава и факта, че неговата съпруга е една от популярните изпълнителки на китайски песни с чин генерал от армията. Надеждите, че Пекин ще започне реформи и ще се разбира със Запада лежат на вицепремиера Ван Цзишан и може би Ван Ян. За последния се смята, че е застъпник за политически реформи. Как властите ще взаимодействат с една от най-многобройните и изключително активни интернет общности в света, може би ще зависи от Лю Юншан, който отговаря за пропагандата.

Лю Яндун е единствената жена с шансове за пост на върха. Но толкова високо досега не е стигал никой - дори съпругата на Мао. Така че Лю е истинско предизвикателство за мъжкия свят на китайската политическа върхушка.

Утре ще разберем кои ще застанат най-близо до смятаните на Запад за "умерени реформатори" Си Цзинпин и Ли Къциян.

Водещи новини

Още новини