Пиян американски войник буйства в Япония, бие 13-годишно момче

share

Японското външно министерство повика днес американския посланик в Токио във връзка с поредния инцидент с американски  войник на остров Окинава, предаде ИТАР-ТАСС. 

През изминалата нощ 24-годишен американски войник от  военновъздушната база Кадена напуснал частта си, напил се в местен бар и след това нахлул в един от апартаментите, намиращи се в същата сграда. Там ударил 13-годишно момче и счупил телевизор. След това пияният войник скочил от третия етаж и в резултат на това получил сериозни травми. Откаран е бил в американска военна болница и сега американската страна трябва да реши дали да го предава на японската полиция, която разследва случая. Според вестник "Окинава таймс" военнослужещият се бил ядосал, че управителят на бара го подканил да си тръгва, предаде ДПА.

Генералният секретар на японското правителство Осаму Фудзимура каза, че Вашингтон вече официално се е извинил на Токио за поведението на войника. Японският външен министър Коичиро Гемба нарече случилото се "възмутително" и каза, че е "непростимо" да се използва физическа сила срещу 13-годишно момче.

Преди две седмици двама американски военнослужещи, чиято част е разположена в Окинава, бяха обвинени в изнасилване на японка. Заради този случай във всички военни обекти на САЩ в Япония бе въведен комендантски час - от 11 вечерта до 5 сутринта. Двата последни инцидента засилват възмущението на жителите на японския остров, които отдавна протестират срещу американските бази и искат те да бъдат махнати от острова. Движението рязко се засили от 1995 г., когато трима американски военни отвлякоха и изнасилиха 12-годишна ученичка. През 2006 г. по обвинение в двойно изнасилване бивш сътрудник на база Кадена бе осъден на девет години затвор. През последните месеци жителите на Окинава протестираха и срещу разполагането на 12 от новите американски самолети Оспри в база на морската пехота на САЩ, намираща се в жилищен район, предаде ДПА.

Водещи новини

Още новини