Документален филм за евреите скара Египет

share

Документалният филм "Евреите от Египет", в който се разказва за живота на еврейската общност в Египет до изгонването им от страната през 50-те години на миналия XX век, предизвика ожесточена полемика в земята на пирамидите. Режисьорът на лентата Амир Рамзис бе обвинен в подкрепа на ционистите. Авторът обаче смята, че филмът е направен точно срещу Израел, пише днес рускоезичния сайт за новини от Близкия изток "Нюзру.ко.ил".

Според критиците на филма, със създаването на съчувствие спрямо египетските евреи, авторът му иска да докаже нуждата от нормализирането на отношенията с Тел Авив. Някои от зрителите са убедени, че еврейската общност в страната, или поне тази, която все още е останала да живее там, е почти без изключение съставена от ционистки агенти.

Рамзис обаче твърди, че е имало много евреи, които точно обратното, когато се създава държавата Израел, са били срещу нейното формиране. "Ние доказваме, че египетските евреи са против създаването на държавата Израел, неслучайно повечето антиционистки организации от преди революцията през 1952 г. са ръководени от евреи", твърди режисьора в интервю за арабския телевизионен канал "Ал-Арабия".

Водещи новини

Още новини