Японците гласуват на парламентарни избори

share

Японските избиратели започнаха да гласуват днес в парламентарни избори след повече от три години управление на Японската демократическа партия (ЯДП), предаде ДПА.

Един от основните въпроси на тези избори е атомната енергетика. Ядреното бедствие миналата година предизвика по-предпазливо отношение към атомната енергия, но то изглежда може да има смесен ефект върху изборите. Най-голямата опозиционна политическа сила - Либерално-демократическата партия (ЛДП) - през чието половинвековно управление бяха построени всички 54 атомни реактора в страната, води в социологическите проучвания, въпреки че повечето японци са против ядрената енергия. ЛДТ заяви, че ако победи на изборите, до три години ще реши дали да пусне отново спрените атомни електроцентрали. ЯДП обещава, че постепенно ще се откаже от атомната енергия между 2030 и 2040 г. Подкрепата за партията обаче намалява, след като тя покачи данъците върху продажбите въпреки обещанието си преди изборите през 2009 г., че няма да прави това.

Друга важна тема на изборите е икономиката. Япония е в рецесия и се бори с покачване на йената, намаляващ износ, забавяне на световната икономика, огромен държавен дълг и упорита дефлация. ЛДП призовава за по-агресивна валутна политика и казва, че ако дойде на власт, веднага ще предприеме мерки за стимулиране на икономиката. Но нито тя, нито ЯДП се заемат с отдавнашните проблеми на Япония с недостига на работни места и нестабилната заетост.

Твърдолинейният лидер на ЛДП Шиндзо Абе може да се възползва от изстрелването на ракета от Северна Корея тази седмица, за да
прокара своята програма за изменение на пацифистката конституция на Япония въпреки обществената съпротива. В ЯДП също има известна подкрепа за промяна на конституционната разпоредба, според която армията може да се състои само от сили за самоотбрана. Някои депутати смятат, че подобна поправка в конституцията би засилила армията и би позволила на Япония да развие зряла, независима външна политика, която да направи страната равностоен партньор на САЩ.

Водещи новини

Още новини