Япония стегна армията

share

Японското министерство на отбраната реши да разположи четири зенитно-ракетни комплекса Пейтриът в южната част на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

Целта е да бъде прихваната севернокорейската ракета, която комунистическата държава смята да изстреля по-късно този месец. Правителството в Токио изпрати в района и четири военни кораба, снабдени със системите за проследяване "Иджис".

Две установки от най-модерен клас ще бъдат монтирани на остров Окинава, а още два комплекса на островите Мияко и Ишигаки в Източнокитайско море. По данни на разузнаването в Страната на изгряващото слънце над тези острови евентуално ще пролети ракетата на Корейската народнодемократична република.

Към Южна Япония са изпратени и спасителни екипи, които ще помагат на цивилното население при евентуално падане на останките на ракетата и предотвратяване на замърсяване на околната среда.

Още няколко комплекса Пейтриът ще бъдат поставени в бойна готовност около столицата Токио. За полета на севернокорейската ракета ще следят японски радари, а за нейното изстрелване американски сателит.

КНДР обяви, че между 10 и 22 декември ще направи опит с изстрелването на балистична ракета, въпреки наложената от ООН забрана. Изстрелването ще отбележи първата годишнина от смъртта на Ким Чен Ир, бащата на сегашния комунистически лидер Ким Чен Ун. Пхенян днес заяви, че подготовката върви успешно.

Водещи новини

Още новини