Избраха две жени в новото китайско Политбюро

share

И седмината членове на новия Постоянен комитет на Политическото бюро на Китайската комунистическа партия са мъже, но в цялото 25-членно Политбюро има и жени и по-млади представители, обобщава Ройтерс.

Жените в Политическото бюро са две и това се случва за първи път от Културната революция през 1969 г., когато в Политбюро бяха съпругите на президента Мао Цзедун и на вицепрезидента му Лин Бяо. Сега в Политическото бюро е 62-годишната Сун Шунлан, за която се твърди, че е сред основните претенденти за партиен лидер в северния пристанищен град Тянцзин. Втората жена е Лю Яндун, която се очаква да стане вицепремиер.

Средната възраст в новото Политическо бюро е 61,16 години, което означава, че то се е подмладило в сравнение със състава, избран преди пет години, чиято средна възраст беше 61,44 години. Подмладяването се дължи на двама от неговите членове - Сун Чжънцай и Ху Чунхуа, които са по на 49 години. Те са част от онези млади политици, за които се очаква да достигнат върховете на властта след едно десетилетие.

В Политическото бюро влиза лидерът на Комунистическата партия в провинция Гуандун Ван Ян, лидерът на комунистите в Пекин Го Цзинлун и кметът на Шанхай Хан Чжън. Компания ще им правят и министърът на обществената сигурност Мън Цзянцзъ, както и Лю Цибао, очертаващ се да стане министър на пропагандата, който ще надзирава медиите и интернет. Генералите Фан Чанлун и Сюй Цилян представляват армията в новото Политическо бюро.

Водещи новини

Още новини