Защо страните спират ваксината на "АстраЗенека"?

Getty (архив)
share

Най-малко 12 страни, включително Германия, Франция, Италия и Испания, вече временно спряха да използват ваксината срещу коронавирус на "АстраЗенека". Това стана заради появили се миналата седмица съобщения, че при някои ваксинирани в Дания и Норвегия се образували тромби, въпреки че няма доказателства, че това се дължи на ваксината, коментира АП.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33049

Европейската агенция по лекарствата и Световната здравна организация казват, че наличните данни не предполагат, че ваксината е причинила тромбите и хората би трябвало да продължат да се имунизират. Какво знаем и какво не знаем по този въпрос?

Какво се случи?

Дания беше първата страна, която спря да използва ваксината на "Астра Зенека" миналата седмица след съобщения за тромби при някои хора, включително човек, при който са се образували множество тромби и който е починал 10 дни след получаването на поне една доза. Датските здравни власти казаха, че временното спиране ще продължи поне две седмици, докато случаите се разследват, макар да отбелязаха, че "не може да се направи заключение дали има връзка между ваксината и тромбите".

Норвегия, Исландия, България, Тайланд и Конго скоро последваха датския пример. В събота норвежките власти съобщиха, че четирима души под 50-годишна възраст, получили ваксината на "АстраЗенека", са имали необичайно малък брой тромбоцити. Това може да доведе до тежки кръвоизливи. После Ирландия и Нидерландия обявиха, че също спират употребата на ваксината на "АстраЗенека".

Мъж колабира след ваксинация с "Астра Зенека"

Германските власти казаха миналата седмица, че ще продължат да използват ваксината, но в понеделник заявиха, че временно ще спрат употребата й, след като се появиха още съобщения за нови проблеми. Френският президент Еманюел Макрон каза, че Франция също временно ще спре да използва ваксината, поне до днес следобед, а после Италия и Испания също обявиха, че и те ще спрат засега ваксинирането с този препарат.

"АстраЗенека" отговори на временните спирания на ваксината й с изявление, че внимателно е прегледала данните за 17 милиона души, получили дози в Европа, и е установила, че е имало 37 случая на хора, при които са се образували тромби. Тя каза, че "няма доказателства за повишен риск" от образуване на съсиреци в кръвта при никоя възрастова група или пол в никоя страна.

Има ли някакво доказателство, че това се дължи на ваксината?

Не. Европейската агенция по лекарствата казва, че "няма признаци ваксинацията да е причинила тези състояния". Регулаторът на Европейския съюз каза, че продължава своето разследване и прави "обстоен анализ" на всички данни. Агенцията посочи, че макар прегледът й да продължава, ползите от ваксината на "Астра Зенека" надвишават възможните странични ефекти.

ЕМА съобщи, че свиква своя експертен комитет по безопасността днес и ще проведе още една среща в четвъртък, за да вземе решение за евентуални действия.

Във Великобритания, където са поставени 11 милиона дози от ваксината на "АстраЗенека" - повече, отколкото във всяка друга страна, се съобщава за около 11 човека, при които са се образували тромби след ваксинацията. При никого не е доказано, че това е причинено от ваксината.

Над 1000 съобщиха за нежелани реакции след ваксина срещу COVID-19 у нас

Някои лекари изтъкнаха, че след като ваксинационните кампании започнаха с поставянето на дози на най-уязвимите, има по-голяма вероятност тези, които се имунизират сега, вече да са имали здравословни проблеми. Експерти казват, че поради това може да е трудно да се определи дали вината е на ваксината.

Тогава защо спряха ваксинацията?

Всеки път, когато се пускат ваксини в широка употреба, учените очакват съобщения за сериозни здравословни проблеми и смъртни случаи - просто защото милиони хора получават дози и може да се очаква произволно да се появят проблеми в толкова голяма група. Огромното мнозинство от тях в крайна сметка се оказва, че не са свързани с ваксината, но тъй като ваксините срещу COVID-19 все още са експериментални и няма дългосрочни данни, учените трябва да проучват всяка възможност за евентуални непредвидени странични ефекти от дозата.

Главният научен експерт на СЗО д-р Сумия Сваминатан каза, че служителите на здравната агенция на ООН "не искат хората да изпадат в паника" от съобщенията. Тя отбеляза, че от поставените 300 милиона дози ваксини срещу коронавирус на хора по света "няма документиран смъртен случай, който да е свързан с ваксина срещу COVID".

Дали това е повод за тревога по отношение на другите ваксини срещу COVID-19?

ЕМА в момента проучва дали ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех", "Модерна" и "АстраЗенека" могат да причиняват ниски нива на тромбоцити при някои пациенти - състояние, което може да доведе до кръвонасядания и кръвоизливи.

Има ли други проблеми с ваксината на "АстраЗенека"?

Ваксината е одобрена за използване при пълнолетни хора в над 50 страни и е доказано, че е безопасна и ефективна при изследвания, извършени във Великобритания, Бразилия и Южна Африка. Но има притеснения как са оповестявани данните за ваксината, а някои европейски лидери, сред които френският президент Еманюел Макрон, поставят под въпрос ефективността на ваксината при по-възрастните хора, посочвайки, че липсва информация за тази възрастова група.

Великобритания първа разреши ваксината въз основа на частични резултати, предполагащи, че тя има 70 процента ефективност. Но тези резултати бяха засенчени от производствена грешка, вследствие на която някои участници са получили само половин доза при първата инжекция - грешка, която не беше веднага призната от изследователите. Когато препоръча ваксината да получи разрешително, ЕМА прецени, че нейната ефективност е около 60 процента.

Данните за това дали ваксината предпазва по-възрастните хора също така бяха непълни, което накара някои европейски страни първоначално да не я пуснат за употреба при по-възрастните хора.

Урсула фон дер Лайен би се ваксинирала с "АстраЗенека"

В САЩ Агенцията по храните и лекарствата временно спря проучване с участието на 30 000 американци за необичайните шест седмици, след като разтревожените регулатори поискаха информация за възможни странични ефекти, съобщени във Великобритания.

Тогава какво експертите съветват хората?

СЗО и ЕМА, както и регулаторите в няколко страни казват, че хората би трябвало да продължат да се имунизират и че малките рискове от ваксинирането значително надхвърлят възможните вреди.

"Безопасността на обществото винаги ще бъде на първо място", каза британският здравен регулатор и добави: Хората би трябвало все пак да отидат и да се ваксинират срещу COVID-19, когато бъдат призовани да го направят.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33049

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини