Националният събор на каракачаните събра представители на общността в местността Карандила

Bulphoto (архив)
share

Националният събор на каракачаните събра за поредна година представители на общността в местността Карандила. Събитието се организира от Федерацията на културно-просветните дружества в България. 

Сред официалните гости бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, Негово високопреосвещенство митрополит Арсений, гръцкият посланик в България Негово Превъзходителство Алексиос Либеропулос, народните представители Десислава Танева и Мария Белова, кметовете на Сливен - Стефан Радев, на Котел - Коста Каранашев и др.

"Ние, българите, добре познаваме магическата сила на това място, което има особена сила, енергия и магия, каза Илияна Йотова. Тази магия е още по-силна точно в дните преди края на август, защото се огласява от невероятните песни, танци и традиции, от чудесните носии на каракачаните. И до ден днешен те пазят своите традиции и самобитност. Вие знаете цената на паметта и предавате тази ценност на вашите деца на следващите поколения. Защото човешко е познанието, когато знаеш цената на паметта, на своята история и само тогава можеш да имаш бъдеще." Тя ги поздрави от името на президента Румен Радев.

Йотова ще бъде гост на 31-ия Национален събор на каракачаните в България в местността Карандила

Благодарствен мобелен бе отслужен от Сливенския владика Арсений, който отбеляза, че съборът се отбелязва вече 31 години. "Вашият събор е емблематичен, защото показва единството на духа ,на бита и на услугата, единството на вярата, която ни обединява въпреки някои наши различия, се обърна към присъстващите митрополитът. Във вярата различия няма, тя ни обединява на основата на Христовата любов, на нашата надежда и непоклатимост в изповеданието на нашата вяра."

За поредна година Ансамбълът за народни песни и танци "Сливен" се включи в празника.

Съборът е ежегоден и традиционно събира хиляди каракачани, които представят своите традиции, музика, танци и бит, съхранени през годините. В България живеят около 20 хиляди каракачани, като най-голямата общност е в общините Сливен и Карлово. 

Водещи новини

Още новини